Finland versoepelt regels voor cannabis in verkeer

Cannabisgebruik is illegaal in Finland, maar een automobilist die betrapt is met cannabis in het bloed, wordt echter niet langer automatisch veroordeeld. Dit komt omdat de interpretatie van de wet op cannabis en rijden onder invloed is veranderd.

Vroeger konden cannabisgebruikers zelfs na enkele dagen gebruik een veroordeling voor rijden onder invloed krijgen. Volgens de nieuwe praktijk komt het vonnis in de praktijk wanneer het stuur binnen enkele uren na het rijden is gepakt.

De wetenschap

Cannabisgebruik laat een stof die bekend staat als tetrahydrocannabinol of THC in het lichaam achter, waardoor de productie van een metaboliet, carboxytetrahydrocannabinol (THC-COOH, wordt veroorzaakt, waarbij een metaboliet een stof is die vereist is voor of wordt geproduceerd door metabolisme.

Er is echter een groot verschil tussen de verbindingen.

Afhankelijk van de ingenomen dosering, is het bekend dat THC het lichaam tussen zes en acht uur na cannabisgebruik verlaat. Metabolieten zoals THC-COOH kunnen echter dagen of weken langer in bloedmonsters verschijnen. Het is het equivalent van een cannabis “vingerafdruk” die het gebruik van de drug in het recente verleden onthult.

In tegenstelling tot THC heeft de metaboliet THC-COOH geen bedwelmend effect en heeft daarom geen invloed op de rijvaardigheid.

Volgens Teemu Gunnar, een forensisch toxicoloog bij het National Institute of Health and Welfare, THL, is het logisch dat het identificeren van THC-COOH in het bloed niet automatisch moet leiden tot een rijden onder invloed sanctie.

“Het is vrij rationeel dat enkele dagen na het gebruik niet zou leiden tot een dronken rijboete omdat het geen invloed heeft op de rijvaardigheid,” zei hij.

Uitspraak Hooggerechtshof

Een paar jaar geleden verwierp het Hooggerechtshof een veroordeling in hoger beroep in het geval van een bestuurder die cannabis had gerookt voordat hij achter het stuur zat. THC-COOH “heeft geen invloed op de rijvaardigheid en brengt de verkeersveiligheid niet in gevaar, zelfs niet op hoog niveau”, aldus de rechtbank.

Sinds die uitspraak hebben politie en officieren van justitie hun praktijken aangepast om ze in overeenstemming te brengen met het oordeel van de rechtbank. Officieren van justitie leggen geen aanklachten meer op uitsluitend op basis van de aanwezigheid van THC-COOH in het bloed, of wanneer de politie heeft bevestigd dat er geen reden is om te vermoeden dat er een misdrijf is gepleegd.

“We hebben gehandeld in overeenstemming met de richtlijn van het Hooggerechtshof, met andere woorden, we leggen voor het grootste deel geen aanklachten op. Vóór [het precedent] leidde het tot aanklachten”, merkte officier van justitie Tero Kekki op.

“We hebben gereageerd en de werkwijzen zijn veranderd. We doen dus geen onnodig werk”, aldus inspecteur-inspecteur Ilpo Pajunen van de politie van Helsinki.

Bronnen

Link naar uitspraak Hooggerechtshof: https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/precedent/1465888476747.html

Link naar Fins artikel: https://yle.fi/uutiset/3-11010584