FAQ: veelgestelde vragen en antwoorden

Cannabis en verkeer, de regels veranderen regelmatig. De laatste wijzigingen zijn van juli 2022. De werkgroep Speekseltest van Stichting VOC heeft voor je de belangrijkste punten op een rij gezet in de volgende FAQ.

Mag ik autorijden nadat ik cannabis geconsumeerd heb?

Sinds 2017 wordt door de politie meer gecontroleerd op rijden onder invloed.
Cannabis blijft langer in je lichaam dan veel andere stoffen, zoals koffie of alcohol.

Voor de regels die nu gelden is de mate van beïnvloeding niet van belang.

De politie controleert bestuurders met een speekseltest. De waarde van delta-9-THC moet onder 3 µg/L bloed vallen. Dat staat gelijk aan 3 ng/mL.

Je kunt lang na consumptie nog steeds boven deze grenswaarde uitvallen, tot zo’n 14 uur na consumptie van cannabis door roken.

Hoe verloopt een controle?

De politie houd je staande terwijl je een vervoermiddel bestuurt. De reden kan van alles zijn, bijvoorbeeld een algemene verkeerscontrole.

Je wordt verordend mee te doen met een of meerdere voorlopige testen. Bijvoorbeeld een alcoholtest, speekseltest, coördinatietest of allemaal.

Een voorlopige ademanalyse of speekseltest mag je weigeren op straffe van een boete van €250,-.

Hoe werkt de speekseltest?

De speekseltest kan een van twee soorten zijn.

Tot begin 2023 kun je de Dräger DrugCheck 3000 tegenkomen.
Dat is een grijs/blauw apparaatje waarmee 5 verschillende soorten drugs getest worden. Een staaf met een stoffen uiteinde moet je onder de tong en langs de slijmvliezen in de mond halen. Wanneer de staaf in de tester is gestoken is na maximaal 5 minuten het resultaat af te lezen. De gevoeligste waarde is 15 ng/mL THC dat deze test kan bepalen.

Vanaf 2022 is de Securetec DrugWipe 5S in gebruik genomen. Dat bevat een plat plastic spateltje waarmee je over de tong moet schrapen.
Dat wordt op een cassette geplaatst met testmiddelen. Na 3-8 minuten is af te lezen wat het resultaat is voor 5 soorten drugs. Voor cannabis is de grenswaarde die gedetecteerd kan worden 5 ng/mL THC.

Wat gebeurt er na een positieve speekseltest?

Drie dingen:

1. Een verplicht bloedonderzoek
2. Een melding naar het CBR
3. Een tijdelijke rijontzegging van tenminste 24 uur

Wat is een bloedonderzoek?

Het bloedonderzoek is verplicht. Het bloedonderzoek kun je niet weigeren zonder straf.

De rechter zal bij weigering oordelen alsof je onder invloed zou zijn geweest.

Gevolg is een minimale strafoplegging van €850,-.

Bloed wordt afgenomen door een arts op het politiebureau volgens de richtlijnen.

Het bloed wordt op het bureau bewaard totdat een koerier het ophaalt. Daarna wordt het naar het Nationaal Forensisch Instituut of een van de gecontracteerde laboratoria gebracht. Het bloed wordt op een standaardwijze zoals in de richtlijnen beschreven getest.

Je bent strafbaar wanneer je meer dan 3ng/mL delta-9-THC in je bloed had ten tijde van bloedafname.

Mag ik rijden na een positieve speekseltest?

Nee. Je hebt vanaf dat moment een directe rijontzegging van tenminste 24 uur. Je mag daarom niet deelnemen aan het verkeer.

Het rijbewijs wordt bijna altijd ingenomen. Er volgt een melding aan het CBR.

Wat gebeurt er na het bloed afnemen?

Je moet alternatief vervoer naar huis regelen. Ook nu gebeuren er drie dingen:

1. Het bloed wordt getest
2. Je rijbewijs is tijdelijk ongeldig
3. Je krijgt een onderzoek voor rijgeschiktheid

Tot dat het resultaat van het bloedonderzoek bekend is (doorlooptijd maximaal 8 weken) wordt meestal je rijbewijs geschorst.
Je kunt de geldigheid van je rijbewijs controleren bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Rijden zonder geldig rijbewijs is strafbaar en kent een boete van €410,-. Ook ben je bij een verkeersongeval niet verzekerd!

Je krijgt een brief van het CBR. Daarin staat dat je rijbewijs ongeldig is. Eventueel ook het verzoek om je rijbewijs op te sturen naar het CBR.
Verder zal het CBR een onderzoek vereisen naar je rijgeschiktheid.

Wat is een rijgeschiktheidsonderzoek?

Het is een onderzoek naar je mentale en fysieke gesteldheid. Dit betekent dat een arts (psychiater) moet beoordelen of je geschikt bent om een voertuig te besturen. Door een gesprek en bloedonderzoek wordt getoetst of je nog geschikt genoeg bent om aan het verkeer deel te nemen.

De kosten van een rijgeschiktheidsonderzoek zijn hoog. De minimale kosten beslaan ruim €1300,- (Opleggingskosten, uitvoeringskosten en een nieuw bloedonderzoek) voor een gesprek en een laboratoriumanalyse van je bloed.

De arts beoordeelt of er sprake is van problematisch drugsgebruik. Is dat het geval, dan ben je niet geschikt om te rijden. De meest lastige vraag in dat gesprek is of je je rijbewijs nodig hebt voor je werk. Als dat het geval is, zou je dus willens en wetens je bestaan in gevaar brengen. Dat is een voorbeeld van problematisch gedrag door drugsgebruik.

Hoe kan ik naar werk, studie of andere plekken reizen tijdens schorsing?

In veel gevallen is het brommerrijbewijs (Rijbewijscode AM) nog wel geldig. Je kunt dan met een brommer of scooter dan alsnog de weg op. Verder zul je op de fiets, carpoolen en/of het openbaar vervoer moeten terugvallen.

Wat gebeurt er als ik nog een keer positief bevonden word?

Mensen die voor een tweede keer binnen 5 jaar positief worden bevonden verliezen automatisch het rijbewijs. Twee keer onder invloed rijden betekent namelijk dat je onder de recidiveregeling valt. Je zult opnieuw het theorie- en praktijkexamen moeten afleggen.